Ultralyd

Diagnostisk ultralyd

Ved Kiropraktorklinikken i Lillesand tilbyr vi undersøkelser med diagnostisk ultralyd. Kiropraktoren forklarer deg hva han finner og skriver rapport til legen eller andre behandlere. Ultralyd er et verktøy som i løpet av det siste tiåret har hatt fått en stor interesse innen forskning og klinisk anvendelse. 

Ultralyd kan anvendes diagnostisk på de fleste ledd i kroppen, og er et utmerket verktøy for å bedømme seneskader. Vi anvender også ultralyd til å vurdere aktivitet og tverrsnitt av den dype ryggmuskulaturen i forbindelse med diagnose og behandling av ryggsmerter.

En diagnostisk ultralyd undersøkelse er rask, smertefri og har per dags dato ikke noen kjente skadelige sideeffekter. Dette gjør diagnostisk ultralyd til et framtidsrettet verktøy innen nerve-, muskel- & skjelettlidelser.

Ta kontakt med kiropraktor Tim Raven i Lillesand dersom du har behov for ultralydundersøkelse.

Skulder

En av de vanligste lidelser i bevegelsesapparatet er skuldersmerter. En studie fra 2003 viser at så mye som 46% av befolkningen opplever skuldersmerter i løpet av et år. Ryggsmerter som er en av de hyppigste plager i bevegelsesapparatet har til sammenligning en årlig forekomst på 53%.

En stor andel av skulderplager har sin årsak i skader på senestrukturene rundt skulderen (ca. 90% i følge enkelte studier). Andre årsaker kan være skader på kapsel, og traumatiske bruddskader, og dislokasjoner (skulder ut av ledd).

Diagnostisk ultralyd regnes per dags dato som et av de beste verktøy for å diagnostisere seneskader i skulderen (og andre ledd).

Noen av de vanligste skadene som man finner er tendinose (fortykket sene, på folkemunne kalt senebetennelse) rupturer (avrivninger), impingement (smerter ved bevegelse av skulder ut fra kroppen), atrose i ac ledd (slitasje i leddet mellom kragebenet og skulderbladet), og kalk i skulderen. Det finnes selvsagt flere skader i skulderleddet, men det er viktig med grundig undersøkelse for riktig behandling.

De fleste av de ovennevnte tilstander kan behandles, men det er viktig med riktig diagnose for riktig behandling.

Kne

Smerter i kneleddet er en vanlig plage og kan ha mange ulike årsaker. Igjen er seneskader en hyppig årsak, samt traumatiske skader som menisk og korsbånd Også innen kneskader er diagnostisk ultralyd et nyttig verktøy som bidrar til riktig diagnose og behandling. Kiropraktoren kan også henvise videre til en utfyllende MR undersøkelse dersom dette skulle være indikert.

Det er viktig å ta smertesignalene på alvor og få utført en grundig undersøkelse, som kan være avgjørende for en rask tilheling, hvis man ignorerer smertene kan dette medføre kroniske plager som er vanskeligere å behandle.

Ankel og ledd

En stor andel av smertetilstander i ankel og legg er forårsaket av overbelastningsskader i senestrukturene, samt noen traumatiske leddbåndsskader som f.eks. overtråkk. En vanlig plage rundt ankelleddet og leggen er akillestendinose. Dette er en seneskade på akillessenen som kan behandles, men igjen er det viktig å komme raskt til behandling dersom man skal få optimalt utfall av behandlingen.

Hofte og lår

«Ekte» hoftesmerter beskrives ofte som lyskesmerter. Det er mange årsaker til smerter i hoften. Dette krever en god klinisk undersøkelse, samt en utfyllende billeddiagnostisk undersøkelse. Ultralyd diagnostikk er nyttig for å undersøke hofteleddet, lyskebrokk, seneskader rundt hoften, og rupturer (avrivninger i muskler / sener). Det finnes flere skader enn de som nevnt her og noen trenger også videre utredning med MR eller røntgen. Igjen her har kiropraktoren en unik kompetanse og rettigheter til å henvise videre til MR, røntgen og CT.
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram