Spørsmål og svar

Skal jeg oppsøke lege før jeg går til kiropraktor?

Du trenger ikke å oppsøke lege før du går til kiropraktor. Kiropraktoren er autorisert som primærkontakt og kan foreta en selvstendig vurdering av ditt problem på lik linje med legen din. Det kan være lurt å informere legen din tidlig om at du planlegger å oppsøke kiropraktor og ønsker henvisning. Kommunikasjon mellom lege, pasient og kiropraktor er viktig for at fastlegen din skal kunne følge deg opp og ha en god oversikt over forandringer i din helsesituasjon.

Skal jeg oppsøke kiropraktor eller fysioterapeut?

Mange er usikker på om det er muskler eller ledd som er årsak til smertene. Kiropraktoren behandler begge deler og kan henvise til fysioterapeut dersom det er behov for det.

Hva er forskjellen mellom kiropraktor, naprapat og osteopat?

Det finnes mange aktører som gjør sitt beste for å hjelpe mot muskelskjelettplager og det kan være vanskelig å skille klinten fra hveten. Den største forskjellen ligger i utdannelsen og kvaliteten på denne.

Kiropraktoren har offentlig godkjenning fra helsedirektoratet for å drive sin virksomhet og har en kvalitetssikret 5-6 års universitets utdannelse og ett års turnustjeneste. Naprapater og Osteopater har kortere utdannelse.

Man kan regne med å møte utøvere av varierende kvalitet både hos kiropraktorer, osteopater og naprapater. Det er sikkert mange kunnskapsrike og dyktige utøvere blant de forskjellig profesjonene som tilbyr behandling for muskel- og skjelettplager, men det er tryggest å velge en utøver fra en yrkesgruppe som er kvalitetssikret gjennom offentlige godkjenninger. Det kan også være lurt å se etter medlemskap i for eksempel Norsk Kiropraktorforening eller Norsk Fysioterapiforbund.

Hva er knekkelyden?

Knekket som mange forbinder med kiropraktorbehandling er lyden av en gassboble som dannes inne i leddet idet leddflatene separeres. Gassboblen forsvinner etter hvert (ca 20 minutter) som kroppen produserer tilstrekkelig med leddvæske for å fylle opp det økte volumet i leddet. Leddet smøres og bevegeligheten blir bedre. Samtidig påvirkes en strekkrefleks i muskulaturen rundt leddet som gjør at muskelen slapper bedre av og jobber lettere.

Gjør behandlingen vondt?

Nei!

Jeg har beinskjørhet, kan jeg gå til kiropraktor?

Ja, kiropraktoren har mange skånsomme og effektive behandlingsmetoder å velge fra som trygt kan brukes på pasienter med beinskjørhet (osteoporose). Kiropraktoren kan også rekvirere røntgenundersøkelser som kan kartlegge graden av osteoporose og vurdere hvorvidt smertene kommer fra små mikrobrudd i virvlene eller fra ledd og muskulatur.

Kan kiropraktoren behandle leddgikt?

Nei! Leddgikt er en revmatisk lidelse som må behandles medikamentelt. Mange revmatikere opplever imidlertid å få hjelp av kiropraktor for vanlige feilfunksjoner og låsninger i ledd.

Er det bivirkninger ved kiropraktorbehandling?

Ja, som ved all effektiv behandling finnes det bivirkninger. Disse er kortvarige og ufarlige. De fleste opplever litt lokal ømhet etter behandlingen. Eventuelle bivirkninger oppstår i løpet av de første 4 timene etter behandling og varer i mindre enn ett døgn. Alvorlige bivirkninger forkommer svært sjeldent.
phone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram